UDRUGA ISTRAŽUJE LJEKOVITE IZVORE TOPLE VODE

Članovi udruge Iskra Iscjeljenja otišli su istražiti izvor iznimno tople i ljekovite vode u mjestu Bogatić.

Dolaskom u mjesto, prvo smo primijetili veliku količinu pare te nam je pao kamen sa srca da voda nije topla, jer ako ju istražujemo moramo se okupati. Dolaskom do samog izvora susreli smo se sa lokalnim mladićem Rankom koji nam je objasnio sve o ljekovitom izvoru.

Na izvoru voda izvire sa 80 stupnjeva i nije se moguće okupati. Rekao je mladić da po zimi dolaze ovdje kinezi i kuhaju jaja na samom izvoru ali nije znao da li radi nekog rituala ili samo iz zabave. Voda dalje odlazi kanalom do dva napravljena mjesta za kupanje, Mačvansko Vrelo i Jokin Grab. Temperatura na tim lokacijama je 40 stupnjeva, idealna za kupanje u ovom zimskom periodu. Stavili smo termometar u vodu i stvarno , 40 stupnjeva je pokazivao.

Lagano smo skinuli zimsku odjeću sa sebe te uletjeli u toplu i ljekovitu izvorsku vodu. Slučajni kupači rekli su da voda liječi reumu, sprečava opadanje kose, liječi  artrozu, psorijazu i sve bolesti kože te loš vid. Žene se mažu blatom jer blagotvorno djeluje na ten. Voda je dobra i za poboljšanje vida, samo treba uporno gledati kroz nju i stalno treptati – recept za oči otkrio nam je drugi kupač koji je uspio da eliminira dioptriju, pa sad novine čita bez naočala. Kad potopiš glavu u vodu , nema opadanja kose rekao je drugi kupač, tako da smo i zaronili ali nije nam rekao da li dugi boravak u vodi potiče i rast svih dlaka ili samo kose.

Navodno optimalno vrijeme za kupanje je 20 minuta.

IZVOR TOPLE VODE
MAČVANSKO VRELO – JOKIN GRAB
MAČVANSKO VRELO
Post comment

Leave a Reply